חופשת הפסח נמצאת בעיצומה והורים רבים מתחבטים בשאלה כיצד להעסיק את ילדיהם. הוסיפו לכך את העובדה שילדים רבים מפצירים בהוריהם לאמץ כלב ומבטיחים להיות אחראים ולטפל בו בעצמם, ותבינו מדוע אחוז אימוץ הכלבים, ובעיקר גורים צעירים, עולה פלאים בתקופה זו. אולם לעניין זה קיים גם צד שני: לעתים קרובות, כעבור כמה שבועות התלהבות הילדים שוככת, נטל הטיפול בכלב נופל על ההורים והכלב מועבר לידיים חדשות או למכלאה.
כיצד מאמצים גור כלבים? איזו השפעה יש לחיית המחמד על הילדים? ומה חשוב לקחת בחשבון כדי שהאימוץ יצליח? על כל אלה ועוד בכתבה שלפניכם.
מעגל הקסמים
אין ספק שקשה לעמוד אדישים מול גור כלבים. העיניים השובות, הפרווה הרכה, הסקרנות הגדולה שלהם כאשר הם מגלים את העולם לראשונה – כל אלה מביאים אנשים רבים להחליט לאמץ גור מבלי לראות את התמונה הרחבה ומבלי לשקול לעומק את ההשלכות על חייהם עם כניסת היצור הפרוותי והמקסים הביתה.
"לא קל לגדל גור כלבים", יאמר לכם בוודאי כל מי שהתנסה בחוויה. לצד המתיקות האינסופית וראיית הגור גדל ומתעצב לנגד עיניכם, יש גם צרכים שצריך לנקות ברחבי הבית, טיולים שצריך לערוך לעתים קרובות והרס של חפצים ורהיטים. לא פעם, בחלוף ההתלהבות הראשונית מהגור נפגשים הציפיות והחלומות עם המציאות, והאימוץ מסתיים במפח נפש הן לבעלים והן לגור.
מסיבה זו מתקיים מעין מעגל קסמים, אשר במסגרתו יש ביקוש גבוה ותמידי לגורי כלבים, אך בו בעת גם נטישה המתרחשת לרוב כמה שבועות או חודשים בודדים לאחר האימוץ. לראייה: 65% מהכלבים שנמסרו לאגודה בשנת 2010 היו גורי כלבים בני פחות משנה, מחציתם גורים שננטשו כשהם בני פחות משלושה חודשים.
"באגודת צער בעלי חיים בישראל נמצאים גורים רבים", אומרת נעמה רולניק, יועצת אימוצים ומאלפת באגודה. "חלקם נולדו בבתים לכלבה לא מעוקרת, שבעליה לא היו אחראיים למצוא להם בית, וחלקם אומצו ממקומות שונים ונמסרים אלינו לאחר שבעליהם לא עמדו בנטל הכרוך בגידולם. במקרה הטוב הגורים מובאים ישירות אלינו, אך גורים רבים, כמו גם כלבים בוגרים, פשוט נזרקים לרחוב ואם מתמזל מזלם מישהו אוסף אותם. גם מקרים של מציאת ארגז קרטון עם גורים צעירים מאוד הם עניין שבשגרה, והלב פשוט נכמר לראות אותם מתחילים את חייהם בתא בכלבייה במקום בבית שייתן להם חום ואהבה".
ילדים וכלבים
היתרונות בגידול כלב רבים, ומחקרים הוכיחו כי בעליהם של חיות מחמד הם אנשים רגועים ובריאים יותר ובעלי תוחלת חיים ארוכה. עבור ילדים רבים חיית המחמד המשפחתית היא החבר הטוב ביותר; בן לוויה שמעניק אהבה אינסופית ועוזר לילד לפתח אחריות, ביטחון עצמי, רגישות לזולת ויכולת קבלה ונתינה רגשית. מכאן ברור מדוע משמשים כלבים ככלי תרפויטי בטיפול באמצעות בעלי חיים.
הדרך הנכונה להפוך בעל חיים לחיית מחמד אוהבת היא להתייחס אליו כאל עוד חבר במשפחה שתלוי בשאר חבריה לקיומו ולאושרו. זה לא מספיק להביא אותו הביתה "בשביל הילדים" וחשוב שכולם יבינו שלא מדובר בסידור זמני.
מומחים ממליצים לצרף בעל חיים למשפחה כאשר הילד הוא לפחות בן שש, אך העיתוי הנכון תלוי במידת הבגרות של הילד, ואת זה אתם ההורים מכירים טוב מכולם. תנאי ראשוני למוכנותו של הילד הוא יכולתו להפגין שליטה עצמית ולהישמע למילה "לא". אם אתם מתלבטים, הפגישו אותו עם בעלי חיים של חברים ועקבו אחר התנהגותו.
"משפחות רבות עם ילדים קטנים בוחרות לאמץ גור, מתוך מחשבה שהוא נוח יותר לגידול ומתאים יותר לילדים", מוסיפה רולניק. "זה לא תמיד נכון – גורים שבריריים יותר, דורשים הרבה תשומת לב וזהירות ונוטים לשרוט ולנשוך תוך כדי משחק. לעתים הבחירה הנכונה היא בכלב בוגר, רגוע, סובלני ומורגל בחברת ילדים".
דימוי עצמי והתפתחות רגשית
"גידול בעל חיים וטיפוח הקשר אתו יכולים להוות ערך מוסף להתפתחותו של הילד ואף לתרום משמעותית בקידום דימוי עצמי חיובי והתפתחות רגשית", אומרת יעל לויאל, עובדת סוציאלית קלינית, מטפלת באמצעות בעלי חיים ומדריכת הורים. "הילד לומד לפתח אמפתיה ולהבין טוב יותר את האחר וחווית היחס האוהב מצד בעל החיים תעזור לו להרגיש טוב עם עצמו ולחוש ראוי לאהבה, עניין שכל כך קשה לפתח אצל ילדינו בעולם רווי תחרות ודל בהצלחות וחיזוקים.
"תרומה נוספת תהיה בתחום המיומנויות החברתיות. ילד המטפל בבעל חיים יוכל להתמודד טוב יותר עם תסכולים ויהיה לו מערך עשיר יותר של אסטרטגיות לפתרון בעיות. תפקידם של ההורים הוא לשמש מערך תומך ומלווה, לתווך את הקשר, לפרק את האחריות בטיפול בו ליחידות משנה ברורות ומוגדרות, להיות שותפים וכן לסייע לילד להבין ולווסת תגובות רגשיות המתעוררות במצבים שונים.
"להורים שמתכוונים להביא גור כלבים הביתה מומלץ לערוך תיאום ציפיות בהתאם לגיל הילד ולשלב ההתפתחותי בו הוא נמצא. זאת כדי למנוע אכזבה לכל הצדדים, ובסופו של דבר תחושת כישלון לילד, לכל המשפחה ולאי הצלחה באימוץ. ילדים בני 5-6, למשל, עדיין נמצאים בתהליך התפתחות של מושגים כמו אחריות, הבנת תוצאות והשלכות של פעולות. לפיכך אין לצפות שהילד ייקח אחריות כוללת על הטיפול בכלב, אלא יעמוד במטלות יומיומיות מוגדרות כמו מתן אוכל ומים או הברשת הכלב. כמו כן מומלץ להורים לחלק את המשימות הקשורות לגידול הגור בין כל בני הבית, כולל הם עצמם. כך יימנע עומס יתר על הילד, והטיפול בכלב יהפוך לעניין משפחתי ומלכד ולא למוקד מחלוקות או עול כבד".
היכן מאמצים
כיוון שמשמעות האימוץ היא הכנסת חבר חדש למשפחה, רצוי שכל בני המשפחה יהיו שותפים לכל שלבי התהליך. מומלץ לעודד את הילדים לאסוף מידע על הכלבים וללמוד על צרכיהם השונים וכך לתת להם את תחושות האחריות, השותפות והמסירות לעניין.
כלבים לאימוץ ניתן למצוא בלוחות באינטרנט, אצל מכרים שכלבתם המליטה גורים וכמובן בעמותות השונות. אנו ממליצים לבצע את התהליך במקום מסודר ובעל ניסיון הנמצא תחת פיקוח וטרינרי.
באגודה ניתן לבחור גור מתוך מגוון גדול של כלבים, וכאשר מתעוררת בעיה יש לאן לפנות. אל תתפתו לקנות כלבים מאנשים המוכרים אותם ברחוב. אנשים אלה הפכו את רחמה של כלבתם לעסק, והגורים שהם מציעים הופרדו לרוב בשלב מוקדם מדי מאמם. בהיעדר בדיקה וטרינרית ובהיותם של הגורים צעירים מאוד וחשופים למחלות האופייניות לגורים, אתם עלולים לקבל גור לא בריא שיביא למפח נפש רציני.
חשוב להבין שאימוץ של בעל חיים אינו גחמה או תחביב שאפשר לוותר עליו בקלות כשנמאס. לא מדובר בצעצוע שלזריקתו השלכות מינוריות, כי אם בבעל חיים התלוי בנו ומושפע מכל שינוי ומעבר המתרחשים בחייו. בנוסף, כלבים אלה כבר חוו נטישה אחת וכדי למנוע נטישה נוספת האגודה עושה מאמצים גדולים להתאים את הכלב למאמץ.
אימוץ אחראי
לאגודת צער בעלי חיים בישראל ניסיון של עשרות שנים במסירת כלבים לאימוץ, ובעקבות הידע הרב שנצבר במקום נבנה תהליך מוסדר של אימוץ אחראי – אימוץ שמתחיל בהחלטה מודעת ולא נובע מהתלהבות רגעית או כדי לספק את רצון הילדים, התחייבות רצינית הכוללת ידע של המאמצים לגבי בעל החיים וכוונה אמיתית לגדל אותו לאורך כל חייו.
התהליך כולל מילוי טופס, שיחה עם יועץ אימוצים (שמטרתה התאמת בעל החיים בהתחשב ברצונות המאמץ, ביתו וסגנון חייו), בדיקה וטרינרית, קבלת החיסונים המתאימים ושבב אלקטרוני וניתוח עיקור או סירוס. רופאי האגודה אף מעניקים הדרכה וטיפים לטיפול בכלב.
השיחה עם יועץ האימוצים כוללת הסבר כיצד ישתנו חיי המאמץ עם כניסת הכלב לביתו ומהם צרכיו הספציפיים. בין השאר מועלות נקודות שונות למחשבה, ובהן הצדדים הפחות נוחים שבגידול הגור, למשל הוצאתו לטיולים כמה פעמים ביום, הלכלוך והאפשרות לגרימת נזקים, ההוצאה הכספית על אוכל וטיפולים רפואיים והזמן הנדרש לכל אלה. חשוב לזכור כי הגור יחיה לצדכם שנים רבות, שבמהלכן הילדים יתגייסו לצבא או יעזבו את הבית, וכי הוא אינו נשאר צעיר לנצח ואימוצו לתקופה מוגבלת ונטישתו בסופה יזיק לו.
כאמור, גור כלבים זקוק לתקופת הסתגלות, שבמהלכה מלמדים אותו לעשות את צרכיו בחוץ ולא לגרום הרס בכרסומיו ובמשחקיו, כך שמדובר בהשקעה גדולה של זמן, סבלנות ותשומת לב. אם אין ביכולתכם לספק את כל אלה, אל תתפתו לאמץ דווקא גור, אפילו אם הוא מקסים והילדים ממש מבקשים. ייתכן כי דווקא כלב מבוגר מתאים לכם יותר, בהיותו מחונך ומורגל לחיות בבית. הוא יוקיר לכם תודה על הבית החדש שהענקתם לו.
חינוך הגור ואילופו
כלבים, ובעיקר גורים, זקוקים לחברת בני מינם. בתהליך הסוציאליזציה הם מלמדים אחד את השני את הגבולות, משחקים ונהנים יחד. כאשר מדובר בגור צעיר חשוב לקחת בחשבון כי החינוך בתקופת התבגרותו קריטי וכי ללא הכוונה פעולות לא רצויות בהתנהגותו עשויות להשתרש. בעלים רבים אינם משקיעים בחינוך, וכאשר הם מרימים ידיים ומחליטים למסור את הגור קשה הרבה יותר לחנך אותו.
לצורך אילוף הגור ניתן להשתמש בספרים, במדריכים אינטרנטיים, או להיעזר במאלפים מקצועיים. מטרת האילוף לשפר את התקשורת בין האדם לכלב וכך למנוע מהכלבים לגרום נזק לעצמם, לסביבה ולאחרים. שיתוף הילדים באילוף הגור יתרום לתחושת הבגרות והאחריות שלהם ולהצלחת התהליך.
זכרו כי גם הכלב וגם בני המשפחה עוברים בהתחלה תקופת הסתגלות, אך הסבלנות משתלמת ובסופו של התהליך תזכו בחבר חדש שיוסיף שמחה, אהבה, חברות ונאמנות שאינן תלויות בדבר.
אם החלטתם כי אתם מוכנים לאמץ גור כלבים, אנו ממליצים לכם בחום לקרוא את המדריך המיוחד לאימוץ כלבים, הכולל מידע רב על בחירת הכלב המתאים, הכנת הבית, יום האימוץ והבאת הכלב הביתה, כיצד לנהוג בימים הראשונים, גידול כלב לצד ילדים, בריאות הכלב, החוקים הקשורים לגידולו, טיפים רבים לאילוף ופרק מיוחד המוקדש לגורים. במדור האימוצים שלנו תוכלו להתרשם מתמונות לצד מידע על הכלבים השונים המועמדים לאימוץ וממתינים באגודה לבית חם.
בהצלחה!