מאת ד"ר הילה ברקת, וטרינרית האגודה
דרמטופיטוזיס הוא מונח רפואי, שפירושו זיהום פטרייתי, הנגרם על ידי קבוצת פתוגנים שנקראים דרמטופיטים. בחתולים זיהום פטרייתי הוא מחלת העור השכיחה ביותר, ומופיעה לרוב בגורים, במבוגרים, בחתולים פרסים ובחתולים עלי מערכת חיסון חלשה. הגורם הכי נפוץ למחלה נקרא Microsporum canis והוא גם מדבק ביותר לבני אדם ולחיות אחרות. ההדבקה יכולה להיות מבעל חיים אחד לשני, מהקרקע או דרך חפצים נגועים בנבגי הפטריה.
במקרים רבים הבעלים מבחינים באיזור קרחתי אחד או יותר, עגול וסימטרי, לעתים מלווה בקשקשים ואדמומיות, ולרוב אינו מגרד או מפריע כלל לחתול. הסימנים מופיעים בדרך כלל על הראש או הגפיים, אך יכולים להיות גם בכל מקום אחר בגוף. במקרים פחות קלאסיים, יופיעו גרד, קרחות מפושטות, פצעים מוגלתיים, קשקשים וקילופים, דלקות ציפרניים, איזורים כהים בסביבת הלקות ואפילו הקאות ועצירויות (בגלל בליעה של כדורי שיער). ישנם חתולים, שאינם מראים כלל סימנים קליניים, אך עלולים לשאת את הנבגים של הפטריה על העור או הפרווה.
הדרך הפשוטה והיעילה ביותר לאיבחון דרמטופיטים היא על ידי תרבית. על מצע התרבית מונחים קצות שיער וקשקשת שנתלשו מאזור הלקות. במידה והדגימה נגועה, צבע המצע ישתנה כעבור מספר ימים. דרכי איבחון נוספות אך פחות אמינות כוללות מנורת UV ובדיקה מיקרוסקופית.
הטיפול בדרמטופיטים הוא טיפול משולב:
– טיפול סביבתי – שאיבת אזור הרביצה של החתול וניקיון באקונומיקה.
– טיפול בחתול – טיפול מקומי (בדרך כלל בגורי חתולים), באמצעות שמפו, משחות או תמיסות מדוללות.
– טיפול תרופתי – סירופ או כדורים, במידה והבעיה מפושטת ולחתול הבוגר אין בעיות חיסונית (FIV) או בעיות כבד.
לאחרונה פותח חיסון, שהתגלה כלא יעיל במניעת ההדבקה. החיסון יכול לגרום לשיפור בסימנים בחתולים שכבר נדבקו ב-M.canis אך לא להיעלמות הפטריה.