איזור הגרגורים

שוקלים לאמץ חתול? הנה כמה דברים שכדאי לקחת בחשבון

מאת נעמה רולניק, יועצת אימוצים באגודה ומאלפת כלבים

לפעמים נראה שהעולם מתחלק לשניים – אוהבי החתולים ואוהבי הכלבים. לשמחתי, בשנים האחרונות ניתן לראות גם את אלה שחצו את הקווים ומחזיקים בבית גם חתול וגם כלב. בכל מקרה, כשמאמצים חתול, חשוב לעשות זאת מהמניעים הנכונים ולא כי אין את הזמן או את היכולת לטפל בכלב. אמנם החתול לא דורש טיולים וניתן להשאיר אותו יותר שעות לבד בבית ללא השגחה, אך חשוב להבין שחתול הוא בעל חיים שונה בתכלית מכלב. הוא הרבה יותר עצמאי, הוא החלטי ולא בטוח שהוא יקבל את בעליו בשמחה כשהם נכנסים הביתה, או ירוץ אליהם כשהם יקראו לו. מצד שני, כל אוהבי החתולים יעידו שזאת חיה חכמה ומדהימה שיכולה להוסיף הרבה צבע ועניין לחיים.

אופי החתול: לכל חתול יש אופי משלו, ולפני שמכניסים חתול הביתה מומלץ לקרוא מידע על הנושא ולהבין לקראת מה הולכים. חתול הוא בעל חיים עצמאי עם רצונות משלו ואין לו נטייה לרצות את בעליו. הוא עלול להיות הפכפך, ליהנות מליטוף במשך כמה דקות ואז להחליט שלא מתאים לו וללכת לדרכו. לא פשוט להציב לחתול גבולות או למנוע ממנו להגיע למקומות מסוימים בבית כמו ארון בגדים או חדר מסוים. לחתול יש אינסטינקט של חידוד ציפורניים והוא יכול לנסות לחדד אותן על רהיטים, שטיחים, מזרונים או וילונות. בנוסף החתול סקרן מאוד ואוהב לראות דברים נופלים, לכן כל מה שלא מקובע למדף עלול למצוא את עצמו על הרצפה.
כשבוחרים חתול חשוב להתרשם מהאופי שלו ולא ממראהו החיצוני. יכול להיות שתראו חתול יפה אך הוא תוקפני או חששן, לא יסכים שיחזיקו אותו על הידיים או לא יבוא לבקש מגע ולהתלטף. חשוב להבין שלא בטוח שהתנהגות כזאת תשתנה, גם אם תעשו מאמצים אדירים. לרוב אופי החתול מתקבע בגיל חצי שנה ואז אפשר לדעת אם מדובר בחתול חברותי, לא חששן, לא שולף ציפורניים ואוהב מגע וליטופים. קחו בחשבון שהחתול עלול להיות בסטרס בימים הראשונים בבית החדש, להתחבא, לנסות לברוח ואף להיות אגרסיבי, אך לאחר תקופת ההסתגלות הוא יחזור לאופי הנחמד והנוח שלו.

זכר או נקבה: רבים מתלבטים באיזה מין לבחור, ולמרות שלכל חתול יש אופי משלו ושום מאפיין אינו גורף לגבי כלל החתולים, מניסיון והיכרות עם חתולים במשך שנים ארוכות, דווקא זכרים הם היותר אמיצים, אלה שנוטים להתקרב יותר לבני אדם ולא מפחדים להיפתח ולהתמסר. הם לרוב שובבים יותר, בודקים את הגבולות ויש סיכוי שהם יגרמו ליותר נזקים בבית. חתולות נקבות הן קצת יותר ביישניות ומהססות, ומצד שני הן טיפה יותר מתונות באנרגיה. כשיבואו אורחים הביתה הן יתחבאו אך כשהם ילכו הן יצאו להשלים את חסך הליטופים שנמנע מהן.
אם יש לחתולים אופציה לצאת מהבית, רצוי לבחור דווקא בנקבה. זכרים מסורסים נוטים לסבול מהצקות של חתולים חסרי בית שנמצאים בחצר, כמו גם מחסימות בדרכי השתן, מה שמאלץ אותם לאכול אוכל רפואי. במידה וחתול יוצא החוצה, אין דרך להבטיח שהוא לא ינשנש אוכל מסוג אחר בחוץ.

חתולים וילדים: חתול הוא בעל חיים עם סבלנות מוגבלת, ולכן רצוי לקחת בחשבון שאם הילדים יציקו לחתול הם עלולים לחטוף ביס או שריטה. זה לא אומר שמשפחה עם ילדים לא יכולה לגדל חתול או חלילה למסור את החתול שגדל בבית שבו נולד ילד. כן חשוב להסביר לילדים שצריך לתת לחתול את המרחב ולעזוב אותו כשהוא לא מעוניין בליטופים. כמובן שכשיש ילדים חשוב פי כמה לבחור חתול עם אופי חברותי ומתמסר, כזה שלא מפגין תוקפנות כפתרון ראשון ומהיר.

ציוד מומלץ:
כלים לאוכל ומים – עקב האכילס של חתולים הוא בדרך כלל בעיות בכליות ולכן חשוב שהם ישתו הרבה. רצוי לשים מים טריים לפחות פעמיים ביום, להקפיד לשטוף את הכלים מדי פעם, ואם יש אופציה להשקיע במזרקת מים שתדרבן את החתול לשתות יותר.
ארגז צרכים – חתולים זקוקים למקום לחפור בו על מנת לעשות את צרכיהם. יש המון סוגים של ארגזים וחול וכדאי לנסות עד שמוצאים את מה שמתאים לכם ולחתול. את ארגז הצרכים יש להציב במיקום מרוחק מקערות המים והמזון.
משטח גירוד – ככל שתפזרו יותר משטחי גירוד בבית כך יפחת הסיכוי שהחתול ישחיז את ציפורניו על הספה או על משטחים אחרים שעלולים להיהרס.
מקום מרבץ – החתול בוחר לעצמו איפה הוא רוצה להתכרבל ולישון, ולכן לא תמיד יש צורך להשקיע במיטה מיוחדת עבורו.
צעצועים – חתולים שגדלים בבית בלי גישה לחצר זקוקים לגירויים ולהעשרה סביבתית. אם הם לא יפרקו אנרגיה ויהיו רוב שעות היום לבדם בבית הם עלולים להפוך ליותר אגרסיביים. מומלץ לסדר לחתול מקום גבוה, בטוח ומרושת סמוך לחלון שממנו הוא יוכל לתצפת על העולם שבחוץ. בנוסף כדאי לשחק אתו עם חכה ולדאוג שבבית יהיו כדורי משחק ועכברי צעצוע.

החתול הוא בעל חיים מופלא וחכם שלעתים סובל ממוניטין מפוקפק, אך למי שמכיר וחי עם חתול ברור שזאת חיה מדהימה, אצילית ומרתקת, ומי שזוכה להכיר אותם באמת יודע ליהנות גם מהיתרונות וגם מהחסרונות, אבל למי זה משנה כשאתה כבר מאוהב.

מידע נוסף על חתולים תוכלו למצוא במדריך האגודה למאמצים חתול.
לצפייה בחתולים שמועמדים לאימוץ באגודה לחצו כאן.

צילום תמונה: אירה פרוהורובה