הנטישה הגדולה

תופעת נטישת הכלבים זוקפת את ראשה במלוא כיעורה. האגודה פועלת למיגור התופעה בכמה מישורים

יום קשה עבר אתמול על צוות העובדים והמתנדבים באגודה, יום אשר בסיומו נקלטו במקום 32 כלבים שננטשו על ידי בעליהם, ביניהם 22 גורים בני פחות משלושה חודשים. יום אשר בסיומו, הכלבים הנטושים, שהיו רגילים לחיות בבית, מצאו עצמם במקום לא מוכר כשעתידם וגורלם לא ידועים.

מדי יום מקבלת האגודה כלבים נטושים וביניהם גורים רבים, אולם יום האתמול היווה שיא המעיד יותר מכל על כיעורה ועל אכזריותה של תופעת הנטישה. אוהבי הכלבים מתקשים בוודאי להבין כיצד יכולים אדם או משפחה לנטוש את חיית המחמד האהובה, אולם לצערנו מרבית האנשים המבקשים למסור את כלבם לא מנסים אפילו למצוא בית חלופי בעצמם (וכך גם לחסוך מהכלב את השהות במכלאה), ובוחרים בפתרון הקל של נטישת הכלב בעמותה במקרה הטוב או בהשלכתו לרחוב.

בעוד שמרבית העמותות והמכלאות סוגרות את שעריהן בפני כלבים נטושים אלה בטענה של מחסור במקום, וכך חורצות לא פעם את גורל הכלבים להיזרק לרחוב כאשר הן אינן מספקות פתרון אחר, אגודת צער בעלי חיים בישראל קולטת אליה כל בעל חיים הזקוק למקלט ולהגנה. מדיניות זו, הנהוגה באגודה מאז הקמתה, נקבעה במטרה למנוע צער וסבל מבעלי החיים הנטושים המושלכים לרחוב, שכן מעבר לעובדה כי הנטישה ברחוב אסורה על פי חוק, כלבים אלה מתקשים לשרוד והם חשופים לסכנות רבות כגון תאונות, מחלות, רעב, התייבשות והתעללויות.

הסיבות לנטישת הכלב רבות ומגוונות; מבין הכלבים שנקלטו אתמול היו שני כלבים בוגרים שננטשו בעקבות חוסר יכולת המשפחה להמשיך ולטפל בהם, אמא ושתי גורות שלבעליהן כלבים נוספים והם מתקשים לעמוד בהוצאות הכלכליות, שלושה כלבים בני שנה שנמצאו משוטטים על ידי עוברי אורח, ארבעה גורים בני חודש וחצי שנולדו בבית והבעלים אינם יכולים לגדל כמות גדולה של כלבים, שמונה גורים בני חודש שנמצאו בארגז קרטון ברחוב, ומשפחה אחת עם סיפור מורכב, אשר הביאה 13 כלבים.

במשפחה המתגוררת בבת ים נתקלנו לפני כמה חודשים, כאשר האב מסר לאגודה שלושה כלבים. למחרת הגיעה אשתו לאגודה כשהיא ממררת בבכי והתחננה לקבל את הכלבים בחזרה. לשאלתנו מה היא תעשה אם בעלה ימסור אותם שוב, היא השיבה כי הם לא גרים ביחד וכי היא תמנע ממנו את הכניסה לבית. אתמול הגיע הזוג בלוויית מכר ומסר 13 כלבים: את שלושת הכלבים הבוגרים שנמסרו לפני כמה חודשים ו-10 גורים בני חודש. בירור קצר העלה כי הכלבה הבוגרת בת השבע, שעברה המלטות רבות וסובלת מבעיות עור, היא האם של הכלבה בת הארבע, של הכלב בן השנה ושל ארבעה מהגורים הצעירים. ששת הגורים הנוספים שייכים לכלבה בת הארבע. שני השגרים נולדו לפני חודש בהפרש של יומיים זה מזה, ולטענת האישה למשפחה אין כסף לטפל בכולם ונמאס לה לנקות את צרכיהם של הכלבים כל היום. האב האיץ באישה להשאיר את הכלבים ולעזוב מבלי למלא את הטפסים הנדרשים, והעלה הצעות נוספות, ביניהן להשאיר את הכלבים בכביש כדי שיידרסו, להכניסם למקפיא, או לפזר את אפרם מעל הים.

מקרה זה הוא כאמור רק דוגמה אחת של בעלי כלבים שאינם לוקחים אחריות על מעשיהם ובכך גוזרים על כלביהם סבל רב. על פי הערכות, מדי שנה ננטשים בישראל 100,000 כלבים, אך לצערנו בלתי אפשרי למצוא עבורם בתים מאמצים בשל ביקוש דל של מאמצים חדשים. התוצאה היא חיי סבל לכלבים שננטשו ברחוב שחלקם מוצאים את מותם, שהייה ארוכה במכלאות לכלבים שהגיעו לעמותות, או המתת חסד בהעדר פתרון אחר. הפתרון האמיתי והכולל, כמו במקרים רבים, צריך להיות ממשלתי ומגובה בתקציבים גבוהים.

צמצום תופעת הנטישה וההמלטות הלא רצויות היא אחת ממטרות האגודה, אשר פועלת בעניין בכמה מישורים:
1. עיקור וסירוס: למעלה מ-30 שנה אנו מעקרים ומסרסים כל כלב וחתול שיוצאים לבית חדש, ללא יוצא מן הכלל. כך אנו בטוחים כי הכלבים שמסרנו לאימוץ לא יתרבו ולא יביאו לעולם גורים לא רצויים. לצערנו, גם היום, כאשר המודעות לנושא הניתוחים הללו גבוהה יותר, עמותות שונות לבעלי חיים נוהגות בחוסר אחריות ומוסרות לאימוץ כלבים לא מסורסים. כלבים אלה ננטשים לא פעם על ידי בעליהם באגודה, ואנו יודעים כי הם נמסרו לאימוץ בעמותה אחרת על פי השבב האלקטרוני שעל גופם.
2. סבסוד ניתוחי עיקור וסירוס: המרפאה הווטרינרית של האגודה, הפתוחה שבעה ימים בשבוע, מבצעת ניתוחי סירוס ועיקור במחירים נוחים, וזאת כדי לעודד בעלי כלבים לבצע ניתוחים אלה מבלי להיכנס להוצאות כספיות גבוהות.
3. חינוך: מחלקת החינוך להומאניות של האגודה מעבירה פעילויות חינוכיות רבות לקבוצות מכל הגילים, כאשר עיקור וסירוס הוא אחד הנושאים המרכזיים בפעילות, במטרה להעלות את מודעות הציבור לחשיבות העניין. בנוסף נעזרת האגודה באמצעי התקשורת השונים כדי להעלות את הנושא לסדר היום הציבורי.
4. חוק: בשבוע שעבר התבשרנו כי הצעת חוק רישוי אגרה שיזמה האגודה עברה בקריאה טרומית בכנסת. בבסיס הצעת החוק, שהוגשה בשיתוף פעולה עם ח"כ איתן כבל (יו"ר השדולה להגנה על בעלי חיים בכנסת) וחברי הכנסת פאינה קירשנבאום, ניצן הורוביץ ודב חנין, עומד עדכון האגרה שמשלמים בעלי כלבים לחידוש רישיון כלביהם מדי שנה, כך שבעלים לכלבים שלא עברו הליך עיקור או סירוס ישלמו אגרה הגבוהה ב-700 ₪ מאגרת רישיון המוטלת על בעלי כלבים שעברו הליך זה.
5. אימוץ אחראי: סלוגן האגודה, "זה לא מספיק לאהוב", משקף גם את היחס שלנו לאימוץ בעלי חיים. מניסיוננו, אחוז לא גבוה של כלבים חי בבית אחד כל חייהם. מרבית הכלבים עוברים במהלך חייהם בין כמה בתים בשל אימוץ שנעשה מהתלהבות רגעית (בעיקר של גורים), או חוסר יכולת של הבעלים לספק את צורכי חיית המחמד. אם יותר אנשים אחראיים יאמצו ויגדלו בעלי חיים מעוקרים ומסורסים, תהיינה פחות המלטות לא רצויות.
תהליך האימוץ באגודה כולל מילוי שאלון וראיון עם יועץ אימוצים במטרה להתאים לכל אדם או משפחה את בעל החיים הנכון ביותר, כך שבעל החיים יגיע לבית שיגדל אותו כל חייו. בנוסף, המאמצים חותמים על טופס לפיו במידה ויחליטו למסור את בעל החיים שאימצו, עליהם להחזירו לאגודה, וזאת על מנת שבעלי החיים לא ייזרקו לרחוב או ימשיכו לעבור מיד ליד כאשר יגיעו לבתים לא מתאימים.

אנו מבקשים מהציבור הרחב לגלות אחריות ומחויבות לבעלי חיים הנמצאים ברשותם, לעקר ולסרס אותם במטרה למנוע המלטות לא רצויות, ולהיעזר באגודה ובמחירים הנוחים המוצעים עבור ניתוחים אלה.

32 הכלבים הנטושים ממתינים כעת באגודה לבתים מאמצים, כשאת הגורים ניתן יהיה למסור לאימוץ רק לאחר שיגיעו לגיל שלושה חודשים, אז הם יקבלו חיסונים ויוכלו לעבור את ניתוחי העיקור והסירוס. כשהרוח שורקת בחוץ, הטמפרטורות יורדות והחורף מגיע לשיאו, חשבו על הכלבים הנטושים האומללים. במידה ואתם בטוחים כי תוכלו להעניק לכלב את כל צרכיו לאורך שנים, בואו ועשו להם נס לקראת חג החנוכה, ותגיעו לאגודה לאמץ אותם ולהעניק להם בית חם ואוהב.